Nagrajenci in finalisti natečaja Rektorjeva nagrada za naj inovacijo UL 2010

Nagrajenci:

1. mesto: SusCryMac

Franci Pušavec je svojo ekipo prepričal s svojo inovacijo, vplivom le-te na kakovost življenja ljudi in seveda s potencialom, ki veje iz same razvojne ekipe. Razvili so inovativen sistem odrezavanja, ki predstavlja varno in zdravju neškodljivo alternativo obstoječim postopkom. Inovacija občutno niža stroške obdelave, veča produktivnost in izboljša performanc procesa in končnega izdelka. 

 

2. mesto: Rekombinantni probiotik za zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni

Rekombinantni probiotik za zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni, izdelek ekipe mladih znanstvenikov dr. Aleša Berleca, mag. Matjaža Ravnikarja, dr. Mojce Lunder in dr. Borisa Čeha pod vodstvom dr. Boruta Štruklja, predstavlja povsem nov in inovativen način zdravljenja omenjene bolezni in glede na najučinkovitejše obstoječe terapije prinaša mnoge potencialne prednosti. Strokovno komisijo ni prepričal zgolj tim, ki stoji za to inovacijo, temveč tudi njen potencialni trg in vpliv inovacije na kakovost življenj posameznikov.

 

3. mesto: ABPI

Jakob Šušterič, Tomo Krivc in Matija Podhraški s svojo inovacijo rešujejo težavo prav vsake bolnišnice in zdravstvenega doma. Medtem ko konkurenčni proizvodi ponujajo rešitev merjenja gleženjskega indeksa, ki pokažejo rezultat v 3 minutah, produkt omenjene ekipe ponudi rezultat v minuti, je bistveno cenejša in enostavnejša.

 

 

Finalisti:

Diagenomi

Vodja skupine: Klemen Španinger

Naše podjetje je usmerjeno v reševanje omenjenih zdravstvenih težav z uporabo sodobnih molekularno genetskih metod. S temi bomo pri raku dojke in debelega črevesja določili verjetnost ponovnega pojava in primernost zdravljenja ter tako usmerili onkologa v pravilno odločitev.

 

HibriSem

Vodja skupine: Primož Titan

Kemijska znanost se uspešno prepleta z različnimi vedami in disciplinami pri prenosu znanja v vsakdanje življenje z namenom izboljšati kvaliteto bivanja. V kmetijstvu so kemijske učinkovine prisotne predvsem, kot sredstva za varstvo rastlin.

 

GPetS

Vodja skupine: Jernej Gorički

GPetS je poslovna ideja, pod katero se skriva celovita storitev, ki rešuje problem izgubljanja domačih živali. Gre za kombinacijo storitvene in tehnološke inovacije v obliki pametne ovratnice za domače živali.

 

Elektrokaloriki

Predstavnici skupine: Alja Kupec in Brigita Rožič

Elektrokaloriki so material, ki se segreva ali ohlaja pri povečanju oz. zmanjšanju električnega polja pod adiabatnimi pogoji. Naša inovacija je elektrokalorični element (sestavljen iz elektrokalorikov), ki je velikega pomena za aplikacijo v hladilnih in grelnih napravah nove generacije npr. hladilniki v gospodinjstvu, toplotne črpalke, hlajenje procesorjev oz. čipov, mikrorobotika, senzorji, aktuatorji, ki bodo okolju prijaznejše in energijsko učinkovitejše od dosedanjih naprav.

 

ES SN – Navigation and orientation system with help of satellite navigation (SN) and weak electrostimulation

Vodja projekta: Iztok Amon

ES SN: na doslej nepovezanih sistemih tehnologije je moč povečati možnost polne avtonomije pri gibanju v oteževalnih okoliščinah – bodisi telesnega ali zgolj senzornega hendikepa zaradi okoliščin (slabša vidljivost, dezorientacija, breztežnost). S tem ES SN zmanjšuje odvisnost od prevladujočih kanalov zaznavanja (vid, sluh), kjer sta le‐ta oslabljena ali sploh odsotna.

 

Želiš biti obveščen o naslednjem dogodku? PRIJAVI SE NA E-NOVICE More

V LUI-ju se veliko dogaja! Vpiši svoj email in obvestili te bomo o dogodkih, tekmovanjih in drugih programih, ki ti pomagajo uspeti v startup svetu!

E-poštni naslov žal ni pravilen

Uspešno ste se prijavili