Nagrajenci in udeleženci natečaja Rektorjeva nagrada za naj inovacijo UL 2015

Nagrajenci:

1. mesto: Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije

DSC_2962-sm

Člani podjetniške skupine: prof. dr. Bojana Boh Podgornik, Kristina Bašnec, izr. prof. dr. Marta Klanjšek Gunde, Mojca Friškovec, dr. Boštjan Šumiga

Nalepka-temperaturni indikator spada na področje pametne embalaže. Novost predlagane serije ireverzibilnih temperaturnih indikatorjev, ki kažejo termično zgodovino izdelkov, je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska. Glavni prednosti indikatorja sta sprememba, vidna s prostimi očmi, ki za delovanje ne potrebuje vira energije, in možnost izdelave temperaturnih indikatorjev v tankih in fleksibilnih formah, značilnih za pametne nalepke.

 

2. mesto: LACEnano

DSC_2954-sm

Člani podjetniške skupine: Peter Bukovec, Robert Zagorec, Lara Zupančič, Rok Jurečič

V LACEnano imamo najlažjo in najbolj nastavljivo tetoversko mašinco na svetu. Rešujemo težave tetoverjev; od bolečin v rokah do dodatnega dela s čiščenjem in servisiranjem mašinc. Rešujemo pa tudi težave tetovirancev, saj smo hipotezo, da tetoviranje z našo mašinco mnogo manj boli, potrdili s slepimi testi. Tehnološka inovacija je združevanje tehnologij, uporabljenih v drugih branžah, s čimer smo optimizirali tako delovanje in kvaliteto kot tudi proizvodno ceno.

 

3. mesto: iTreeAssay

iTreeAssay

Člani podjetniške skupine: Luka Krajnc, dr. Aleš Straže

Inovacija predstavlja hiter, enostaven in učinkovit način zaznavanja notranjih anomalij v deblih stoječih dreves, ki drevesa značilno kakovostno in ekonomsko razvrednotijo. Temelji na analizi prehoda ultrazvočnega signala pri prehodu skozi deblo, pri čemer drevesa ne poškoduje. Metoda omogoča opazno povišanje prihodkov pri gospodarjenju z gozdovi, saj lahko pravočasno ločimo zdrava od nezdravih dreves in s tem povečamo donose.

 

 

 

 

Finalisti:

Slovenski tik

DSC_2916-sm

Člani podjetniške skupine: dr. Miha Humar, dr. Boštjan Lesar, dr. Nejc Thaler, Mojca Žlahtič, Davor Kržišnik, Gregor Rep

Z novo tehnologijo zaščite domačih lesnih vrst, ki temelji na kombinaciji impregnacije z voskom in termični modifikaciji, pridobimo lastnosti, ki so značilne za tik, po bistveno bolj konkurenčni ceni. Aplikacija takega na zunanje dejavnike razkroja odpornega lesa je primerna predvsem za stavbno pohištvo, fasadne obloge in vrtno pohištvo.

 

 

 

Svetlobni sintetizator

Svetlobni sintetizator

Člani skupine: Gregor Belušič, Primož Pirih, Marko Ilić

Izdelek je uporaben kot barvno nastavljiv svetlobni vir v temeljnih znanostih (hiperspektralno slikanje, fluorescenca, nevrofiziološko testiranje vida, napredna mikroskopija, simulacija svetil), v medicini ali forenziki. Omogoča spektralno sintezo s poljubno nastavljivim časovnim potekom, saj je krmilni sistem hiter in odziven. Izvedba ne vsebuje gibljivih delov, je sorazmerno poceni in preprosta za krmiljenje.

 

Poberi Me

Poberi me

Člani podjetniške skupine: Vid Ložak, Nejc Novak, Gašper Rebernak, Jakob Blažon, Matevž Petek, Jakob Cvetko, Jernej Mirt, Matic Užmah, Marko Miklavčič, Maša Judar, Marko Koštomaj

Mobilna aplikacija Poberi Me ponuja iskalcem ter ponudnikom prevoza hiter, enostaven in predvsem informativen dostop do aktivnih in za njih aktualnih prevozov. Njena ključna prednost je, da s pomočjo avtomatiziranega algoritma in izkoriščanja specifičnih lastnostni mobilne naprave, GPS lociranja in push notifications uporabnikom omogoča lažje iskanje in usklajevanje prevoza. Ideja izhaja iz reševanja lastnega problema pri uporabi rešitev, ki so trenutno na voljo.

 

 

Virtualni diagnostični center za hidroelektrarne

DSC_2929-sm

Člani podjetniške skupine: dr. Luka Selak, red. prof. dr. Alojzij Sluga, red. prof. dr. Peter Butala

Virtualni diagnostični center za hidroelektrarne je industrijsko produktno-storitveni sistem, pri katerem gre za združeno ponudbo produktov in storitev, vezanih na učinkovito operiranje in vzdrževanje produktov v fazi eksploatacije, in sodelovanje skozi celoten življenjski ciklus produkta med odjemalcem, dobaviteljem opreme, dobavitelji storitev in drugimi deležniki.

 

 

 

 

Strukturna funkcionalizacija tekstilij

DSC_2922-sm

Člani podjetniške skupine: dr. Krste Dimitrovski, Klara Kostajnšek, Alenka More

Postopek za izdelovanje tkanin iz katere koli začetne surovine, ki se ji bodo ob ohranitvi osnovnih značilnosti izboljšale elastične ali raztezne lastnosti zaradi prisotnosti polibutilen tereftalata (PBT) ali njemu podobnih vlaken/niti, ki se krčijo šele po končani toplotni obdelavi. Osrednji tehnični problem, ki ga rešuje pričujoči izum, je torej postopek priprave tkanine, ki bo imela dolgotrajne želene elastične lastnosti na želenih delih, in priprava izdelkov iz tako pripravljene tkanine.

 

Brainblender

DSC_2939-sm

Člani podjetniške skupine: Pika Novak, Aleksandra Tomc, Aleksandra Prole, Neja Bizjak, Ivan Jelačić, Blažka Jurjavčič

Brainblender je orodje, ki spodbuja ustvarjanje skupinskih idej – od preprosto zabavnih do družbeno odgovornih ali podjetniško pomembnih. Orodje spodbuja timsko delo in pomaga različnim posameznikom, da v skupini ustvarjajo neobičajne rešitve ali rešujejo vsakdanje probleme na drugačen način. Deluje po principu namiznih iger, kjer različni igralci skušajo najti skupen odgovor na izbrano vprašanje.

 

 

Želiš biti obveščen o naslednjem dogodku? PRIJAVI SE NA E-NOVICE More

V LUI-ju se veliko dogaja! Vpiši svoj email in obvestili te bomo o dogodkih, tekmovanjih in drugih programih, ki ti pomagajo uspeti v startup svetu!

E-poštni naslov žal ni pravilen

Uspešno ste se prijavili