Enolyse

www.enolyse.com

Status: Član LUI

Direktor: Martin Blazinšek

Leto ustanovitve: 2013

Startup podjetje Enolyse je bilo ustanovljeno novembra 2013, potem ko so Primož Zajec, Jaka Ogorevc in Martin Blazinšek s svojo podjetniško idejo zmagali na tekmovanju start:Cloud 2013, ki sta ga organizirala startup šola Hekovnik in Simobil.

Podjetje se s svojo dejavnostjo uvršča na področje IOT (Internet ofthings), kjer se ukvarja z razvojem sistema za nadzor fermentacije mošta. Njihovo rešitev sestavljata pametni senzor za merjenje sladkorne stopnje, alkohola in temperature ter spletna oz. mobilna aplikacija, ki vinarju omogoča nadzor procesa na daljavo.

V svojem kratkem času so na znanstveni ravni vzpostavili sodelovanje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer sodelujejo z dr. Tatjano Košmerl ter s Kmetijskim institutom Slovenije, kjer jim svetuje dr. Klemen Lisjak. Slednji je hkrati tudi glavni enolog v eni izmed večjih vinskih kleti v regiji, v Tikvešu v Makedoniji. Podjetje sodeluje tudi z večjimi vinskimi kletmi v Sloveniji, ki so že pokazale zanimanje za njihov produkt. To so Zlati Grič (Slovenske Konjice), KZ Krško in Istenič.

Podjetje Enolysese je uvrstilo v finale tekmovanja Najpodjetniška ideja 2014 v organizacijičasnika Finance. Osvojili so Rektorjevo nagrado Univerze v Ljubljani, bili pa so tudi finalisti tekmovanja Start:up leta 2014, kjer so prejeli nagrado za najboljši poslovni načrt. Pred kratkim so podpisali pogodbo z bolgarskim skladom tveganega kapitala (semenska faza) LAUNCHub.