Juvar d.o.o.

www.quicktig.com

Status: Posluje

Direktor: Jan Juvan

Leto ustanovitve: 2014

Pri varjenju materialov debelejših od 3 milimetrov je potrebno pripraviti zvarni rob, kar pomeni dvojno delo, saj je potrebno najprej zvarni rob odstraniti ter nato zapolniti z dodajnim materialom. Podjetje Juvar v ta namen razvija premaze, ki omogočajo učinkovito varjenje do debeline 10 milimetrov z enim samim prehodom ter brez priprave robu. Uporaba premaza bistveno zmanjša porabo dodajnega materiala, električne energije, zaščitnega plina in zmanjša čas varjenja za več kot polovico, podjetju pa ni potrebno investirati v novo varilno opremo. Dodatna prednost premazov je, da so neškodljivi za zdravje varilcev.

Zajeta slika

Ekipa start-upa Juvar d.o.o. (z leve proti desni: Jan Juvan in Dr.Damjan Klobčar)

Zajeta slika

V letošnjem letu so zaključili dvoletni razvoj prve različice premaza za TIG varjenje nerjavnega jekla. V naslednjem letu bodo razvijali različice za druge materiale, ki jih bodo predstavili konec leta 2016. Podjetje ima na svetovnem trgu nekaj konkurentov vendar njihovi premazi vsebujejo zdravju škodljive elemente, predvsem Kromov(III)oksid, ki je škodljiv za varilčeva dihala.

Premazi bodo primerni za vsa podjetja, kjer po TIG, laserskem ali MIG postopku varijo nerjavno jeklo, titanove, aluminijeve in druge zlitine. Torej, varjenje za farmacevtsko, prehrambeno, kemijsko, ladijsko, letalsko in vesoljsko industrijo. V prihodnosti želijo prek distributerjev vzpostaviti širšo prodajno mrežo in direktno prodajo ciljnim podjetjem, sodelovati pa želijo tudi v izobraževalnem procesu na varilskih inštitutih ter fakultetah.