eit lui logo

Vodilna evropska mreža inovatorjev v zdravstvu je odprla »kolaboracijsko platformo«, kjer lahko inovatorji, znanstveniki, zdravstveni delavci in organizacije vzpostavijo medregionalna partnerstva za iskanje rešitev za krizo COVID-19. EIT Health med drugim išče tudi »vprašanja« in »ponudbe« iz Srednje, Vzhodne in Južne Evrope.

EIT Health z vključevanjem približno 150 partnerjev po vsej Evropi, ki pokrivajo raziskave, akademije, poslovne in zdravstvene storitve (vključno z nekaterimi največjimi bolnišnicami v Evropi), izkorišča moč te mreže v boju proti pandemiji COVID-19. Platforma, ki je na voljo na spletni strani EIT Health, omogoča tistim, ki v zdravstvenem sektorju delajo na raziskavah, povezanih s COVID-19, objavo »ponudbe« ali »vprašanja«, EIT Health pa jim pomaga pri tem, da najdejo partnerja v Evropi. V prvih dneh je bilo podanih več kot 200 predlogov, kot so na primer odprtokodni ventilatorji, brezplačne naprave za bio-dekontaminacijo za bolnišnice in aplikacije za spremljanje širjenja virusa.

Cilj platforme je, da se lahko neposredno od strokovnjakov ugotovi, katere vire trenutno potrebujejo in kakšne vire lahko delijo znotraj EU. EIT Health vzpostavlja stike in omogoča sodelovanje najboljših rešitev po regijah, zaradi česar je lahko boj proti virusu učinkovitejši. DEX-ov inovacijski center, središče EIT Health na Češkem je na podlagi »vprašanj« začelo delati na odprtokodnem pljučnem ventilatorju, ki ga je mogoče sestaviti iz delov natisnjenih s pomočjo 3D-tiskalnika. Takis, start-up podjetje iz Italije, ki je osvojilo EIT Health 2019 European Health Catapult, bo testiralo štiri cepiva na osnovi S proteina Covid-19, najprej na živalskih modelih, čemur bo po preskušanju faze I sledilo testiranje na zdravih prostovoljcih. Na podlagi »ponudb« je Oxipit, start-up podjetje za programsko opremo računalniške vizije ponudilo UI model rentgenske diagnostike prsnega koša za bolnišnice, ki se soočajo s pomanjkanjem radiologov, podjetje Delox pa je ponudilo tudi zmogljivo bio-dekontaminacijsko napravo za bolnišnice. V Italiji je podjetje PatchAI ponudilo aplikacijo za preprečevanje in spremljanje splošne populacije COVID-19, podjetje SoftMining pa je bolnišnicam ponudilo aplikacijo, s pomočjo katere lahko ocenijo tveganje za prenos virusa.

EIT Health poudarja tudi svoj odziv v skupnosti za boj proti trenutni pandemiji. Zaradi prispevka organizacije EIT Health so na primer magistrski študenti Tehniške univerze Delft začeli pobudo za enostavne in relativno cenovno ugodne ventilatorje, da bi poskusili odpraviti pomanjkanje ventilatorjev na Nizozemskem in začeli izdelovati kirurške maske za večkratno uporabo. Na Poljskem je podjetje Celon Pharma sprožilo strateški terapevtski program glede COVID-19, kjer bodo v prvi fazi testirali obstoječe in odobrene terapije ter njihove kombinacije. Poljsko podjetje SensDX se je lotilo skupnih ukrepov, da bi razvilo ultra hiter diagnostični test za COVID-19. Na portugalskem je pospešeni start-up Mindflow inštituta Pedro Nunes predstavil izobraževalno video igro o koronavirusu, da bi zagotovil preverjene in verodostojne informacije o pandemiji in zmanjšal pretirano paniko. To je le nekaj primerov med številnimi drugimi.

Skupnost EIT Health nenehno razvija storitve in izdelke, ki lahko pomagajo pri boljši zaščiti naše družbe v naslednji zdravstveni krizi. Med njimi so rešitve z uporabo umetne inteligence ki lahko poenostavijo ali celo odpravijo administrativne naloge – ki lahko zavzemajo od 20 do 80 odstotkov časa zdravstvenega delavca – ali platforme za oddaljeno nego, ki zdravstvenim delavcem omogočajo spremljanje bolnikov iz njihovih domov. Cilj skupnosti EIT Health je igrati ključno vlogo pri prispevanju inovativnih rešitev, ki lahko okrepijo sposobnost zdravstvenih sistemov za premagovanje izzivov v Evropi.

Več informacij: https://eithealth.eu/covid-19/

 

powered by social2s