Ljubljana, 10.11.2022 – V tekmovanju za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022 je Rektorjeve nagrade v skupni vrednosti 18.000 EUR prejelo devet inovativnih podjetniških projektov. V kategoriji študenti in alumni so nagrade prejeli WiBuBa bar, Vodotopni kanabinoidi in PsyAI. V kategoriji raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani so prva tri mesta zasedle ekipe Stablezyme, Kavitacija za čiščenje odpadnih voda in Mobilni robotski sistem za nadzor pridelka v rastlinjaku. Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so komisijo najbolj prepričale WrapUp tortilje, OptiLife in Vez.

BOR 1062

Tekmovalci zmagovalnih inovacij prejeli denarno nagrado v skupni vrednosti 18.000 evrov Foto: Bor Slana/STA

 

Na zaključnem dogodku festivala UNI.MINDS, ki povezuje akademsko sfero in gospodarstvo, je med drugim potekala tudi podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022. Na svečanem dogodku so finalisti predstavili svoje inovativne projekte in se tako potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah – 1) študenti ter alumni, 2) raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani in 3) študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis - humanistika, umetnost in družba). Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je prejemnikom Rektorjeve nagrade v posamezni kategoriji podelil za prvo mesto 3.000 evrov, za drugo mesto 2.000 evrov in tretje mesto 1.000 evrov nagrade.

V kategoriji študenti in alumni je prvo nagrado prejela ideja WiBuBa bar – sklop treh granola ploščic, ki vsebujejo posebej načrtovano mešanico živil, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka skozi ustrezno prehrano matere in otroka. Drugo mesto je zasedla ideja Vodotopni kanabinoidi, katere avtorji so razvili pristop, ki povečuje vodotopnost praktično vsem kanabinoidom in s tem povečuje njihovo uporabnost. Tretjo nagrado pa je prejela ekipa z idejo PsyAI, ki želi uporabo umetne inteligence in velikega podatkovja razširiti na področje zdravljenja duševnih motenj.

V kategoriji raziskovalci in zaposleni Univerze v Ljubljani je prvo nagrado osvojila ekipa z idejo Stablezyme. Ta rešuje problem industrijske uporabe encimov, ki je omejena predvsem zaradi nestabilnosti teh molekul in njihove visoke cene, zato je zmožnost njihove daljše uporabe v pretočnih sistemih bistveno za povečano implementacijo ter okolju prijaznih katalizatorjev Drugo nagrado je prejela ideja Kavitacija za čiščenje odpadnih voda, ki želi z razvojem nove tehnologije procesiranja, kot je hidrodinamska kavitacija,  narediti prvi korak k trajnostni obdelavi odpadne vode. Tretjo nagrado pa je prejela ideja Mobilni robotski sistem z računalniškim vidom za nadzor in manipulacijo rastlin in plodov v rastlinjaku. Avtorji ideje želijo z modularno robotsko platformo reševati različne izzive, s katerimi se lastniki rastlinjakov soočajo, kot je na primer zgodnje ugotavljanje bolezni in škodljivcev na rastlinah.

V kategoriji študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe razpis so prvo nagrado prejeli študenti s produktom WrapUp tortilje, ki prispevajo k reševanju problema odpadkov oz. stranskih produktov v živilski industriji, ljudem pa ponujajo zdravo, okusno in hranilno bogato prehransko rešitev. Drugo nagrado je prijela ideja OptiLife, katere cilje je ponuditi podjetjem rešitve, ki bodo dobrobit zaposlenih dvignile na še višjo raven - delovna okolja znotraj raznolikih podjetij obogatiti s psihološkim znanjem in tako življenja delavcev narediti psihološko prijaznejša. Tretjo nagrado pa je prejela ideja Vez, rešitev, ki naslavlja problematike s področja duševnega zdravja. Gre za hibridno storitev med svetovanjem in digitalno platformo, ki bo povezovala vse najustreznejše ponudnike in iskalce pomoči v Sloveniji.

Dobra ideja je le začetek 

Vstop na trg oz. komercializacija je največji izziv vseh inovacij. Kot pravi mag. Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja: »Šele trg ti res pokaže koliko je vredna tvoja ideja. Rektorjeva nagrada je ravno zato odlična priložnost za začeti, ker te nauči teorije, nato te pa postavi pred svet.«

Med predstavitvijo posameznih idej so udeležence dogodka nagovorili tudi motivacijski govorci, ki so z deljenjem svojih akademskih in podjetniških izkušenj želeli motivirati in spodbuditi tekmovalce Rektorjeve nagrade pri nadaljnjem razvoju njihovih idej. Svojo uspešno zgodbo je delil Primož Erjavec iz podjetja DeltaHub, ki je leta 2019 prejel 3. mesto Rektorjeve nagrade. »Ne glede na uvrstitev na tekmovanju je potrebno vztrajati pri svoji ideji, če trg kaže potrebo po rešitvi,« je povedal Primož. S svojo idejo so se takrat tudi vključili v program Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, kjer so z ekipo nadalje razvijali svoj produkt, odprli podjetje in do sedaj dosegli že preko milijon letnega prometa.  Prav tako sta svojo poslovno zgodbo delili: dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo in redna profesorica biotehnologije Univerzi v Ljubljani, v Novi Gorici in na Mednarodni podiplomski šoli Jožef Stefan ter vodja mnogih nacionalnih in mednarodnih projektov, soustanoviteljica visokotehnološkega podjetja Biosistemika ter mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, ki je soustvarila vrsto netehnoloških inovacij (Podjetniki v podjetju, metodologijo Zlate niti, izbor Gazela).

Vpliv znanosti na širšo družbo

Tudi letos se je podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani odvila v okviru UNI.MINDS festivala. Gre za največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom. Festival je letos potekal pod okriljem »Meseca znanosti«, ki ga podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in je namenjen najbolj radovednim, inovativnim in v prihodnost usmerjenim podjetjem, raziskovalcem, študentom in odločevalcem. Glavni organizatorji festivala so Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani, Služba za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru in Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem. Soorganizatorja dogodka sta SPIRIT in Ljubljanski univerzitetni inkubator. Letos pa sodelujejo tudi EIT Hubi Slovenija – EIT Health, EIT Food, EIT Manufacturing, EIT Raw Materials in EIT Urban Mobility. Glavni partner dogodka je farmacevtska družba Lek.

O nagradi

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerza v Ljubljani je tradicionalno tekmovanje, ki že 12 let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo. Že tretje leto zapored je tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Letos kot novost je bila dodana kategorija družbenih inovacij. Pod okrilje Rektorjeve nagrade se namreč seli lani pilotno izveden HUD razpis. V okviru te kategorije lahko sodelujejo študentke in študenti 1. in 2. stopnje, z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe.

Opis vseh nagrajenih idej najdete na https://www.uni-lj.si/aktualno/novice/2022110315595210/.

Za dodatna vprašanja in informacije: Ana Lasič Simeunović, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.