LUI_EIT_EU logos

Iz predalov na trg

 

Odpiramo laboratorije raziskovalcev, polne novih odkritij in iščemo podjetne posameznike za njihovo komercializacijo! Bi želeli ustanoviti startup na podlagi izjemnega znanja? Ljubljanski univerzitetni inkubator vabi vse podjetne posameznike, da prebojnim tehnologijam pomagate zaživeti in jih prestavite iz laboratorijev na trg.

Tokratne tehnologije:

 • Plasma Swing - hladno čiščenje in dezinfekcija vseh vrst materialov
 • Milkywaste - bioplastika, pridobljena iz mlečnih odpadkov
 • Novi antibiotiki - učinkovitejši v boju z bakterijami, odpornimi na trenutne antibiotike
 • Vanilin - proizvodnja aromatske spojine iz odpadne biomase

 

Pridružite se nam v programu

FROM LABS TO MARKET!

Ogromno izumov, prebojnih tehnologij, ki jih razvijejo naši raziskovalci svetovnega formata, nikoli ne ugleda luči dneva. Na Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju v teh izumih vidimo ogromen neizkoriščen potencial, iz katerega lahko zrastejo nova uspešna podjetja!

Na LUI želimo pomagati – sestavili bomo ekipe podjetnih posameznikov, ki bodo v programu za izbrane tehnologije poiskali poslovne priložnosti. Na podlagi teh poslovnih priložnosti se boste raziskovalci in podjetni posamezniki lahko povezali in potencialno nadaljevali skupno pot do uspeha na trgu.

From Labs to Market process flow

Podrobneje o celotnem programu TUKAJ.

ZAKAJ SE VAM SPLAČA PRIDRUŽITI?

  • izjemna priložnost za delo na dejanskih prebojnih tehnologijah slovenskih raziskovalcev,
  • aktivna izkušnja v simulaciji procesa od izuma do inovacije oz. prisotnosti na trgu,
  • možnost širšega povezovanja z raziskovalci (morebitno nadaljnje sodelovanje),
  • ogromno podjetniškega znanja, ki ga boste lahko uporabili v praksi,
  • mreženje z ostalimi udeleženci,
  • denarna nagrada za najboljši plan komercializacije (na koncu programa),

KAJ BOMO HACKALI?

Izumi oz. tehnologije, ki so jih predstavili raziskovalci, morajo zaživeti na trgu - za to potrebujejo poslovne modele, ki jih boste znotraj ekip na hackathonu postavljali vi. Vaša naloga bo, da boste podrobno preučili izum in primere praktične uporabe zanj ter sestavili dokument, ki bo vseboval vse ključne poslovne informacije. Skozi dokument vas bomo vodili preko strukturiranega procesa tekom celotnega programa. Vsaka ekipa dela samo na enem primeru. Preberite opise in se prijavite na izziv, ki se vam zdi najbolj zanimiv.

KOGA IŠČEMO?

Iščemo podjetne posameznike ali že vzpostavljene ekipe. Ker je naš cilj, da raziskovalcem zagotovimo čim širši pogled na to, kaj lahko njihov izum postane, vas spodbujamo, da sestavite multidisciplinarne ekipe - posamezniki, ki niso le s tehničnih področij, temveč tudi s področja npr. ekonomije, marketinga. Predvsem tudi zato, ker boste tako lažje prišli do cilja - do sestave poslovnega modela za tehnologijo, na katero ste prijavljeni.

*Pridržujemo si pravico, da ekipam, ki ne boste imele pokritega ekonomskega ali strokovnega področja, dodamo posameznike, ki ta znanja imajo.

KDO BO Z VAMI NA HACKATHONU?

Spremljali vas bodo mentorji:

KAKO JE SESTAVLJEN PROGRAM?

1. Meet the Labs - online dogodek

Technology

torek, 11. maj, od 15. do 16.30 ure

Začeli bomo s podrobnejšo predstavitvijo tehnologij, na katere ste prijavljeni, nato pa boste spoznali svojo ekipo, v okviru katere boste delali ter raziskovalca izumitelja. Imeli boste priložnost vprašati vse, kar vas zanima in kar se vam je porodilo, ko ste poslušali ali brali opis tehnologije.

Namen srečanja je uvod v nadaljevanje programa, da lahko na hackathonu takoj pričnete z delom, saj že bolje poznate člane ekipe in raziskovalca, ki vas bo spremljal.


2. Hack the Tech - online hackathon

counseling

petek in sobota: 14. maja ob 13. uri do 15. maja do 18. ure

Hackaton se bo pričel z uradnim štartom ob 13. uri. Sestavljen je iz treh sklopov, v vsakem sklopu boste prejeli navodila in obrazložitev, nato pa boste pridobljeno znanje uporabili na svojem izzivu. Pri delu na izzivu vam bodo pomagali raziskovalci in mentorji. Vsak sklop se zaključi s poročanjem napredka ekipe.

Vaša glavna naloga na hackathonu bo, da prepričate raziskovalca, da je s poslovnim delom izuma vredno nadaljevati.


3. Prove the Concept - online bootcamp

document

med 17. majem in 30. junijem 2021

Ugotovitve, do katerih ste prišli na hackathonu, bodo služile kot hipoteze, ki jih boste tekom bootcampa raziskovali. V nekaj tednih se boste v sklopu treh modulov izobraževali in delali na razširjenem poslovnem načrtu. Vsak teden boste deležni ene teoretične delavnice (2-3 ure), nato boste imeli čas za delo v teamu, na voljo pa vam bo tudi pomoč mentorjev, na katere se boste lahko obrnili po nasvet ali dva. Vsaka delavnica bo tudi posneta in dostopna za ogled tudi kasneje.

1. modul: postavitev ekipe in uskladitev v ciljih
2. modul: poslovni model in validacija le-tega
3. modul: kje najti finančna sredstva za zagon, kako se pripraviti za investitorje


4. Start it up! - online predstavitev

launch

sreda, 30. junij ob 17. uri

Bootcamp se zaključi s predstavitvijo vašega projekta pred žirijo, v kateri bodo sodelovali znani slovenski investitorji in prekaljeni poslovneži. Vaša naloga je, da žirijo prepričate, da je vaš načrt komercializacije izuma izvedljiv.


award

Ekipa, ki bo žirijo najbolj navdušila, bo prejela finančno nagrado 1500 EUR*.


TEHNOLOGIJE, na katere se lahko prijavite:

1. izziv: Plasma Swing (Biotehniška fakulteta UL)

Plasma Swing uporablja mehansko odziven sistem za zagotavljanje in vzdrževanje pravilnih delovnih razdalj, saj se samodejno prilagaja spreminjajočim se dimenzijam in geometriji delov. Tako odpravlja potrebo po natančnem nastavljanju strojev. Tehnologija se lahko uporablja na skoraj vseh običajnih materialih, vključno s kovinami, keramiko, steklom, polimeri in bio-materiali. Uporaba sega od razkuževanja do prevleke, lepljenja, oblikovanja kompozitov in še mnogih drugih.

2. izziv: Milkywaste (Tehniška univerza Gradec in Univerza v Gradcu)

Vsi poznamo prednosti poceni plastične embalaže, zlasti embalaže za enkratno uporabo, vendar še nismo prav dojeli, kakšen vpliv ima na naše življenje in okolje. Izgleda, da je čas, da se po nasvet zatečemo k naravi, saj svoje cikle obvladuje že 4.543 milijarde let. Mikywaste omogoča pakirnicam, da ponudijo naslednjo generacijo trajnostne embalažne rešitve, bioplastiko, pridobljeno iz mlečnih odpadkov. S tem uvajamo prehod iz linearne proizvodnje v biokrožno gospodarstvo. Želimo najti partnerje za nadaljnji razvoj oz. za možno licenciranje ali prodajo.

3. izziv: Nove širokospektralne protibakterijske učinkovine (Fakulteta za farmacijo UL)

Naša skupina je odkrila novi protibakterijske učinkovine iz razreda novih zaviralcev bakterijske topoizomeraze (NBTI). Nove spojine zelo učinkovito zavirajo bakterijska encima DNA girazo in topoizomerazo IV, ki sta ključna pri podvajanju bakterijske molekule DNA in brez njih bakterije ne preživijo. Spojine zavirajo rast širokega spektra bakterij in zavirajo tako po Gramu pozitivne kot po Gramu negativne bakterije, mikobakterije (povzročitelje tuberkuloze), problematične veterinarske seve (npr. MRSP) in bakterijske seve, ki so odporni na večino antibiotikov, ki se trenutno uporabljajo v terapiji. Inovativne spojine tudi zelo učinkovito zavirajo rast na meticilin odpornih Staphylococcus aureus (MRSA), ki so glavni povzročitelji bolnišničnih okužb. Naše spojine so učinkovitejše od vseh poznanih konkurenčnih učinkovin iz istega razreda in bi lahko znatno pripomogle k uspešnejšemu zdravljenju bakterijskih okužb ter omogočile zdravljenje okužb tudi z bakterijami, odpornimi na večino znanih oziroma klinično uporabljanih antibiotikov.

4. izziv: Vanilin (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL)

Naša skupina se ukvarja s proizvodnjo vanilina iz lignina, ki nastane kot odpadni vir v industriji papirja in celuloze. V današnjem času se zaradi okoljske problematike usmerja veliko pozornosti pridobivanju uporabnih kemikalij iz naravnih in odpadnih virov. Lignin je kompleksna spojina, ki je najmanj izkoriščen del lignocelulozne biomase. Zaradi kompleksne in zapletene strukture je njegov tehnološki potencial še vedno premalo raziskan. Hkrati predstavlja lignin edini trajnostni vir aromatov v naravi ter odličen vir pridobivanja številnih uporabnih kemikalij z dodano vrednostjo, npr. vanilin. Vanilin je aromatska spojina, ki se pogosto uporablja v farmacevtskih izdelkih, za aromatiziranje hrane, kot konzervans za hrano ter kot dišava v kozmetičnih izdelkih. Naša metoda omogoča trajnostno rešitev za pretvorbo odpadnega lignina v kemikalije z dodano vrednostjo in široko uporabnostjo. Pri procesu uporabljamo okolju prijazne in cenovno ugodne kemikalije.

 

IMATE VPRAŠANJA?

Naslovite jih lahko na e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Prijave zbiramo do četrtka, 6. maja!

Vsi prijavljeni boste o nadaljnjem poteku našega skupnega druženja

obveščeni najkasneje 7. maja 2021.

Prijava in izbira izziva

Veselimo se vaše družbe!

Ekipa LUI


*Znesek denarne nagrade je naveden v bruto vrednosti, od tega se odtegne akontacija dohodnine. Za nagrade, skladno z ZDOH-2, je akontacija dohodnine 25%.

 

Natečaj za nabor podjetniških skupin je financiran s strani:

SPIRIT MGRT EU logos